Nieuws

  • Geschreven door:
  • 22/11/2018
  • Verpakking

FSC: duurzaam omgaan met natuurlijke grondstoffen


Ook in de verpakkingsindustrie is bewust omspringen met natuurlijke grondstoffen belangrijk. Daarom start Europal Packaging de FSC-certificering voor golfkartonnen verpakkingen op.

Bewustzijn rond ecologie wordt steeds belangrijker. De klimaat- en milieuproblematiek duikt vrijwel dagelijks op in kranten en journaals, op sociale media, … Maar ook in bedrijven is milieubewustzijn belangrijk. Niet alleen wordt het steeds meer een vereiste vanuit klanten en vanuit de sector zelf, maar wanneer bedrijven duurzaamheid een onderdeel maken van hun beleid, kunnen ze ook echt een verschil maken. 

Steeds meer bedrijven zijn bezig met verantwoord ondernemen, en dat op sociaal, economisch en ecologisch vlak. De milieuproblematiek valt in 2018 niet te negeren.

Een van de manieren waarop een bedrijf aandacht kan hebben voor ecologie, is door te streven naar een FSC-certificatie. 

Wat is FSC ?

Bewustzijn van het ecologische aspect van ondernemen betekent duurzaam omgaan met natuurlijke grondstoffen. Het FSC-label garandeert dat.

FSC staat voor Forest Stewardship Council en streeft naar verantwoord bosbeheer. Producten met een FSC-label werden gefabriceerd met hout en papier uit verantwoord beheerde bossen en/of uit gerecycleerd materiaal.  

FSC werd opgericht vanuit de hout- en papiersector, samen met bosbeheerders, sociale bewegingen en milieuorganisaties. Het FSC-label wordt ook wereldwijd erkend en als enige in zijn soort gesteund door milieuorganisaties, zoals Greenpeace en het WWF.


Meisje die boomt knuffelt

Wat houdt een FSC-label in?

Een FSC-label krijg je niet zomaar. Men moet aan strenge vereisten voldoen en er worden strikte controles gehanteerd, bij de ontginning van de grondstoffen maar ook op het afgewerkt product. 

Producten die het label dragen en bedrijven die over de certificatie beschikken, dragen dus actief hun steentje bij. Het zijn geen loze woorden of vage beloftes, maar wel een actieve stap om het productieproces groener te maken.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de planeet, maar ook voor bedrijven. Duurzaamheid loont. Men komt immers tegemoet aan de verwachtingen van klanten – die steeds meer vereisen dat bedrijven bewust aandacht hebben voor ecologie – maar bedrijven die precies dat doen, presteren op lange termijn ook beter dan concurrenten die geen oog hebben voor het ecologische aspect.


Label recyclage op karton

Europal Packaging en het milieu

Ook in de verpakkingsindustrie is het absoluut van belang om aandacht te hebben voor ecologie. 

Europal Packaging begeleidt u bij het kiezen voor ecologische oplossingen en alternatieven ter vervanging van verpakkingen in plastic of isomo. Karton is op zich ecologischer, en bovendien herbruikbaar. Het kan gerecupereerd worden en opnieuw ingezet worden als karton of papier. Kartonnen verpakkingen zijn dus duurzaam recycleerbaar. 


Ook met nieuw karton moet op een bedachtzame manier worden omgegaan en bosontginning moet op een verantwoorde manier gebeuren. Daarom kunnen we met trots zeggen dat Europal Packaging voor golfkartonnen verpakkingen ook in 2019 de FSC-normen volgt.

Ecologisch ondernemen begint bij bewust omspringen met de natuurlijke grondstoffen van de aarde, maar het gaat nog verder dan dat. Europal Packaging beschikt over een hele waaier aan mogelijkheden en kwaliteiten om vaak een geschikt, recycleerbaar alternatief te vinden voor bijvoorbeeld kraftliner, dat in 2017 te kampen had met sterke prijsverhogingen door een tekort aan grondstoffen. 

Bovendien werken we voor golfkartonnen verpakkingen met karton en papier van leveranciers die werken met FSC-gecertificeerde grondstoffen. Europal Packaging zet ook actief in op het reduceren van onze carbon footprint. Hoe Europal Packaging en duurzaamheid hand in hand gaan, ontdekt u hier

Duurzaamheid is niet alleen relevant voor onze planeet, maar ook onze producten en onze klanten varen er wel bij. Met een FSC-certificatie voor golfkartonnen verpakkingen op zak kan Europal Packaging ook voldoen aan uw verpakkingsnoden, en dat op een duurzame manier! Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!